dilluns, 9 de maig del 2011

Mataró al món

Indignació, i alhora estupefacció és el que sento darrerament. Indignació en veure com en el segle XXI l'assassinat d'una persona per part del govern de la nació més poderosa de la terra mereix titulars joiosos per la seva desaparició. Per molt execrables que siguin els seus presumptes delictes mereix ser jutjada per un tribunal democràtic.
Estupefacte assisteixo a la beatificació d'un Papa que va consentir, amb la seva doctrina “suïcida” en contra del preservatiu, que milers d'africans i africanes morissin (i moren) víctimes de la SIDA.
Indignat, perquè el Tribunal Suprem d’Espanya cedeix davant les pressions dels grups ultres i dels mal anomenats democràtics, impedint que una formació política que val a dir ha fet tot el que se li demanava per entrar en el joc democràtic, ara es veu fora, negant el dret a milers de ciutadans i ciutadanes d’exercir el seu dret a votar.
Estupefacte i indignat en veure com la societat s'entusiasma amb les vicissituds d'una parella reial, llur única virtut és la de ser joves. Que passegen de manera obscena la seva riquesa, en una posada en escena del seu casament, que els hauria d’avergonyir en aquests moments de crisi profunda.
 
Tot plegat fa pudor a obscurantisme, a societat medieval, aquella que gràcies als il•lustrats jo creia que havíem deixat enrere. Uns pensadors que afirmaven que la raó humana podia combatre la ignorància, la superstició i la tirania, i ajudar a construir un món millor.
 
I com diria Groucho, “parin el món que jo hi baixo”, si no fos perquè des d’ICV-EUiA tenim el convenciment que hi ha alternatives, i cal passar de la indignació i la rebel•lia a l’acció. Des de la ciutat rodona que defensem, com a metàfora d'una ciutat cohesionada, que acull tothom, solidària, que alhora és oberta al món globalitzat, des d'un valors d'equitat, justícia, ètica, transparència i coherència que són la marca d'ICV-EUIA, hem de dir alt i clar que una altra societat és possible i més necessària que mai, que es pot combatre l’obscurantisme amb valors.

Vivim en un món globalitzat sobre el que tenim responsabilitat. És cert que les multinacionals, els mercats i els gran grups de pressió mediàtics volen marcar-nos les pautes del nostre pensament i de les nostres conductes, però també ho és que hi ha alternatives, que hi ha moviments que estan apostant per una globalització basada en valors com l'ètica, la transparència, la sostenibilitat, però també en la justícia, en la igualtat d'oportunitats, que defensen una societat justa i democràtica a tot arreu. Revoltes democràtiques, com les que s'estan produint al món àrab, i que ens diuen que un altre món és possible, en són la prova.
Aquesta ciutat rodona que volem és l'expressió metafòrica d'una ciutat inclusiva, cohesionada, que acull a tothom sense distincions, que lluita contra el canvi climàtic, que es manifesta contra les injustícies, que participa i té responsabilitat en aquest món globalitzat i que ha de ser la punta de llança en la lluita contra les injustícies del món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada